Drottningholms Slottsteater

Opera i två akter av Reine Jönsson. Den kinesiska fabeln om Apkungen berättad samtidigt med en fiktiv historia om stenarbetaren Cecilia som via Ostindiska kompaniet hamnar i Kina och träffar skådespelaren som spelar Apkungen.

Musik: Reine Jönsson

Regi och koreografi: Patrik Sörling

Scenografi: Jon Morrell

Stockholm, Sverige
2004

Med Kerstin Avemo och dansaren Sara Larsson som Cecilia. Åke Zetterström, dansaren Josef Tran och violinisten Eva Lindal i Apkungens roll. Andra sångsolister: Kristina Hammarström, John Lundgren, Anders Lorentzon, Marianne Eklöf och Rickard Söderbergh.

“Djärvt polyfont projekt. Drottningholmsteaterns andra uruppförande i sommar liknar ingenting annat. Det är ett praktfullt audiovisuellt myller som möter publiken. ” SvD

Åke Zetterström som Apkungen

“Formfulländat på Drottningholm”

Kulturnytt

2

Akter

2,5

Timmar

“Cecilia och Apkungen” har blivit en föreställning där rörligheten ibland gränsar till rörigheten. Men det är också en föreställning som är befriande oförutsägbar och njutbar om man släpper på kravet att förstå allt. Och sällan har teaterrummet framstått lika förföriskt som i Torkel Blomkvists ljussättning som trollar med självlysande frukter i en nattlig trädgård eller får trägolvet att bada i det röda skenet från kinesiska lyktor”

DN

“Förtätat och fullgånget stycke” Sydsvenskan

“Djärvt polyfont projekt. Drottningholmsteaterns andra uruppförande i sommar liknar ingenting annat. Det är ett praktfullt audiovisuellt myller som möter publiken.” SvD

Kerstin Avemo och dansaren Sara Larsson som Cecilia. Åke Zetterström, dansaren Josef Tran och violinisten Eva Lindal i Apkungens roll. Övriga sångsolister: Kristina Hammarström, John Lundgren, Anders Lorentzon, Marianne Eklöf och Rickard Söderbergh.

Ljus

Torkel Blomqvist

Foto

Bo Ljungblom