Projektbeskrivning“A powerful staging”

Opera Now

“Strändernas svall är operahistoria”

SvD

“Return to Ithaca was, above all, a scenic experience that fuses all the forms that go to make up opera.”

Opera London

“Eftersom regi, scenografi och musikalisk ledning är högoktaniga, rolltolkningar och koreografi, desutom förstklassiga bör Vadstena-Akademien ha en välförtjänt succé säkrad”

DN

“Detta var en operaföreställning att minnas – länge, länge. En stor operakväll!”

Vadstena Tidning

“…en föreställning som utmanar genren, utmanar våra gängse förväntningar om vad en opera skall vara.”

Östgöta Correspondanten

“Reine Jönssons musik bygger på klara mönster och är melodiskt infallsrikt på ett mycket tilltalande sätt och detta simultanberättande är ett fräscht och ambitiöst grepp, som regissören Patrik Sörling liksom alla medverkande- utmärkta sångare och musiker över lag – har gjort ett imponerande arbete för att ro i hamn.”

Aftonbladet

“Summa summarum: Ett beställningsverk som blivit något av det mest nyskapande på en svensk operascen under senare år. Och framför allt en helgjuten föreställning.”

Expressen

“Lägger man undan standardchecklistan för hur en opera ska vara, och gör för all del det, är Strändernas svall en översvallande totalupplevelse av scenisk musikkonst när den är som allra bäst. Patrik Sörling har gjort en fantastisk föreställning. Som alla stora konstverk måste också en opera i vår tid innehålla ett eget uttryck, men också sin egen grammatik.”

Norrköpings Tidningar

“Med föreställningar som Strändernas svall för Vadstena operakonsten framåt. Regissören Patrik Sörling kräver av alla en fysisk närvaro och ett utspel som formar inte bara masscenerna utan i lika hög grad de intimare partierna till en helhet som når långt utöver de solistiska prestationerna.”

Göteborgs-Posten

“Det hela blir ett härligt, sensuellt, intensivt berättande, där allt samverkar, ord och ton, ljud och bild. Något så ovanligt som en totalupplevelse, där allt tycks stämma.”

MusikDramatik

“Omtumlad i sitt inre lämnar man Vadstena Slott”

Smålands-Tidningen


Return to Ithaca

Vadstena Castle

Stage Director: Patrik Sörling
Scenography: Monika Frelin

STRÄNDERNAS SVALL

Opera i tre akter av Reine Jönsson med libretto av Magnus Carlbring efter Eyvind Jonssons roman. För utsålda hus.

Baserad på Eyvind Johnsons roman. En pacifist och krigshjälte återvänder hem, tvingad att återställa ordningen. Han lägger ner sitt vapen men griper det igen. Hur får man slut på en strid utan att strida? Detta musikaliska allkonstverk tog hela bröllopssalen i besittning med många parallella skeenden inför en fascinerad och omtumlad publik.

2001 / OPERA